Wie zijn wij

De oprichtingsakte van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden is op 2 februari 2017 opgemaakt door Notarissen Veen & Veste.

De reden van de oprichting van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden was om met name het vestingverleden van de stad Coevorden en het daarmee samenhangende garnizoensverleden te benadrukken en daarmee de historische uitstraling van Coevorden versterken. De activiteiten die daarmee verband houden vinden jaarlijks het laatste weekend van augustus plaats.

In 2017 is voor het eerst een Garnizoensdag georganiseerd. Het evenement was voor een eerste keer zeer geslaagd en was een goede ervaring voor de organisatie. In 2018 werd al een meerdaags evenement georganiseerd.

De kern van de Garnizoensdagen is dat er op de Markt en op de Weeshuisweide een aantal kampementen worden ingericht door verschillende re-enactmentgroepen. Het kampement is de uitvalsbasis voor alle andere activiteiten. Het vesting- en garnizoensverleden van de stad Coevorden komt weer tot leven. Met deelname van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz en het Reünie Orkest Artillerie wordt een link gelegd met de huidige krijgsmacht.

Het is inmiddels al een traditie geworden dat de zaterdagmiddag wordt afgesloten met een "daverende" uitvoering van "Ouverture 1812" van Tschaikowsky. Het Reünie Orkest Artillerie wordt dan bij gestaan door alle re-enactmentgroepen. 

Het ontzet van 1672 is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de stad Coevorden, die in 2022 zowel gevierd als herdacht zal worden met de Slag om Coevorden. Een voorproefje zal in 2021 plaatsvinden bij de grachten in het Van Heutszpark.

Kortom, Coevorden is het laatste weekend van augustus weer even de vesting- en garnizoensstad van weleer.

Op de hoogte blijven? Abonneer u dan op onze nieuwbrief, downloaden kan ook.